Uusi vuosi(kymmen), uudet aiheet?

Hankeen uusi vuosi on lähtenyt mainiosti käyntiin. Uuden vuosikymmen alku tuntuu merkittävältä. Mitä kaikkea seuraavassa kymmenessä vuodessa tuleekaan tapahtumaan. Kaksi edellistä vuosikymmentä toivat lyhyessä ajassa paljon uusia asioita ja yhteiskunnan muutoksia. Yhtenä älypuhelimet, some sekä digitalisaatio. Tämä kaikki uusi ja uudenlainen tieto sekä uudenlaiset alustat, joihin tieto tallentuu, luovat haasteita myös museoalalle ja museoiden tallennukselle. Millaista on tämän uuden vuosikymmenen kulttuuriperintö ja mihin ja miten se tallennetaan?

Hankkeessa aloitettiin vuonna 2019 keräämään lapsuusmuistoja Vanhasta Raumasta. Tätä aineistoa otetaan vastaan edelleen, jos sitä tarjotaan mutta tulevana keväänä mukaan tulee myös uusia aiheita, joita museo haluaa tallentaa kokoelmiinsa.

Naolin portailla vuonna 1975. Kuva: Rauman museon kokoelmat

Ensimmäisenä uuden vuoden tallennusaiheena ovat paikannimet. Haluamme museolla saada tietoja ehkä jo unohdetuista paikannimistä tai sitten vain asukkaiden ja vierailijoiden omakeksimiä nimiä eri paikoille. Jokaisellahan on aina omia nimityksiä joillekin suosikkipaikoilleen tai paikoille, joissa käy usein tai kulkee ohi usein. Lapsilla on paljon omia nimityksiä esimerkiksi leikkipaikoille ja puistoille, joita aletaan ehkä perheessä käyttää paikasta yleisestikin. Tunnettuja tai tuntemattomia paikannimiä kerätään seuraavassa museon muisteluillassa 12.2. Tästä lisää vielä lähiaikoina.

''Iso-Envalla'' Pohjankatu 6, 24.7.1992, Kuva: Juha Korvenoja Rauman museon kokoelmat

Vanhan Rauman talojen nimikylttejä Tammelan seinällä. Kuva: Noora Jokinen

Paikannimistä siirrytään tunteisiin ja aletaan miettiä, millaisia erilaisia tunteiden paikkoja Vanhasta Raumasta löytyy. Onko alueella, jokin pelottava paikka, josta on ikäviä muistoja, vai löytyykö sieltä paikka, jossa olet kohdannut, vaikka ensirakkauden ensimmäistä kertaa ja siihen paikkaan liittyy vahva rakkauden tunne. Onko joku paikka sellainen, että se nostaa pintaan suuren ärsytyksen. Näistä tunteista ja paikoista pääsee kertomaan meille maaliskuussa.

Viimeisenä tallennusaiheena on Vanha Rauma valokuvissa ennen ja nyt. Tarkoituksena ei ole pelkästään kartuttaa museon valokuvakokoelmaa, vaan myös dokumentoida Vanhaa Raumaa tänä päivänä. Nykydokumentointi on museoiden tallennustyössä yksi tärkeä osa-alue menneisyyden tallennuksen rinnalla. Tästä aiheesta lisää myöhemmin keväällä. Kannattaa pysyä kuulolla!


Kirjoittaja:
Noora Jokinen, tutkija Co-Creation of Cultural Heritage Databank -hanke, Rauman museo

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vanha Rauma, osa I: Historiaa

Knuutpuk – Nuuttipukkiperinne Raumalla

Vappuja!