Vanha Rauma, osa II: Suojelu

Vanha Rauma on pullollaan historiaa, se on jo selvää. Vanhan Rauman kaduilla kävellessä, voi uppoutua menneeseen ja kuvitella kuulevansa hevosen kavioiden kopinan mukulakivillä. Vanhan Rauman sokkeloiset kadut pitävät sisällään monia tarinoita. Kadulle päin suljetut pihat herättävät kävijän uteliaisuuden, josko jostain portin tai aidan raosta voisi vähän kurkistaa. Talot ja kadut ovat nähneet paljon. Erilaisia aikoja, erilaisia ihmisiä, erilaisia kohtaloita. Ne ovat nähneet, miten maailma ja kaupunki niiden ympärillä muuttuu ja kasvaa, hiljaisina ne seuraavat taustalla. Vuodesta toiseen.
 



Vanhan Rauman talojen ulkoasut ovat pääosin peräisin 1890-luvulta. Ajalta, jolloin Raumalla oli yksi suurimmista purjelaivastoista maassamme. Kaupungissa elettiin purjelaivojen kulta-aikaa, jolloin kaupungin laivanvarustajat vaurastuivat harjoittamallaan purjelaivamerenkululla ja kauppapurjehduksella. Kaupungissa oli useita mahtavia laivanvarustajia sekä paljon taitavavia, kuuluisiakin merikapteeneita. Iso osa kaupungin väestöstä ansaitsi elantonsa merenkulusta. Taloja korjattiin ja kunnostettiin, kun rahaa oli. Talot saivat uudet ajanmukaiset koristelaudoitukset sekä maalipinnan. Talojen korkeutta nostettiin ja ikkuna-, helma- ja nurkkalautoja tehtiin koristeellisemmiksi. Taloista tuli näyttäviä aikaansa ilmentäviä teoksia. Tämä henki on aistittavissa Vanhan Rauman talojen keskellä edelleen.

Vanha Rauma on suojeltu asuinalue, joka turvaa sen rakennuskannan säilymistä. Rakentamista ja olemassa olevien rakennusten korjaamista säädellään lailla. Vanhan Rauman suojelu perustuu vuonna 1981 voimaan tulleeseen asemakaavaan. Vanha Rauma on myös maailmanperintökohde, joka ei kuitenkaan tarkoita samaa kuin suojelu. Nimeäminen maailmaperintölistalle ei ole lakiin perustuva suojelumenetelmä, vaan sopimuksella Suomen valtio on sitoutunut huolehtimaan kohteen suojelusta.

Ilmakuva Vanhasta Raumasta vuodelta 1992, keskellä Kauppatori. Nykyään Kauppatorilla on torimyyjiä varten rakennetut katokset, joiden rakentaminen vahvistettiin kaavamuutoksella vuonna 2006. Kuva: Rauman museon kokoelmat

Vanhan Rauman asemakaava on ns. suojelukaava. Se on aikanaan ollut edistyksellinen ja turvannut alueen säilymisen. Vuosikymmenien kuluessa kaava on kuitenkin monilta osin vanhentunut. Rakennussuojelu on kehittynyt, ja myös maailmanperintöstatus on asettanut Vanhan Rauman suojelulle uusia tavoitteita.  Vanhan Rauman asemakaavan laatimisesta ja sen ajan tasalla pitämisestä vastaa Rauman kaupunki. Koska Vanha Rauma on valtakunnallisesti arvokas kohde, sen suunnittelussa ovat mukana Museovirasto ja ELY-keskus. Asemakaavan toteuttamista ohjaamaan on lisäksi asetettu Vanhan Rauman erityiselin, jota on kuultava lupaa edellyttävissä hankkeissa. Toimielin koostuu kaupunginhallituksen nimeämistä luottamushenkilöistä sekä Museoviraston sekä Rauman kaupungin asiantuntijoista. Vanhan Rauman asemakaavan uudistustyö on parhaillaan käynnissä. Kaavan uudistamista varten alueelle on asetettu rajattu rakennuskielto. Vanhan Rauman kaavatyö on aikaa vievää ja resursseja sitovaa. Sen pohjaksi on laadittu monia erilaisia selvityksiä.

Vanhan Rauman säilyminen edellyttää panostamista kiinteistönomistajilta, asukkailta, yrittäjiltä ja yhteiskunnalta. Vanhan rakennuksen ja sen pihapiirin ylläpito vaativat paljon aikaa ja vaivaa. Vanhan Rauman kohdalla ei riitä, että sitä vain kunnostetaan, vaan sitä tulee vaalia niin, että arvot ja ominaispiirteet säilyvät. Säilymistä edistää myös alueen elävyys. Se että Vanha Rauma on asuttu, oikeiden ihmisten oikea asuinalue, auttaa sitä säilymään. Museoituna alue olisi täysin erilainen, pysähtynyt ja hiljainen.

Elävä Kuninkaankatu 1970-luvulta. Kuva: Rauman museon kokoelmat

Suojelun avulla pystymme siirtämään Vanhan Rauman hengen ja sen katujen ja talojen kertomukset satojen vuosien takaan myös tuleville sukupolville. Suojelulla ja säilyttämisellä talot ja kadut pystyvät jatkamaan hiljaista seuraamista ja tallettamaan muistiinsa taas uusia tarinoita, uusia ihmisiä ja uusia kohtaloita.

Lisätietoa Vanhan Rauman suojelusta ja maailmaperintöstatuksesta
https://www.vanharauma.fi/


Kirjoittaja:
Noora Jokinen, tutkija Co-Creation of Cultural Heritage Databank -hanke, Rauman museo

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vanha Rauma, osa I: Historiaa

Knuutpuk – Nuuttipukkiperinne Raumalla

Vappuja!