Tervetuloa laittamaan kulttuuriperintöä pankkiin!

Hanke alkaa virallisesti 1.9.2019., mutta aloittelemme jo tässä kesän aikana blogin muodossa.
Rauman kaupunki, ja siellä Rauman museo toimii hankkeen vetäjänä, ja hankepartnerina on Uudenkaupungin museo. On hienoa, että kaksi suhteellisen pientä museota pääsevät yhdistämään osaamistaan tällaisen hankkeen puitteissa.

Toivottavasti myös vielä haussa oleva hanketyöntekijä ehtii aloittamaan työnsä jo 1.9. Hanketyöntekijän haku päättyy muuten 31.7., joten vielä ehtii myös hakea. Työtehtehtävät ovat varmasti mielenkiintoisia ja haastaviakin. Hakea voi kuntarekryn kautta:

Tämän hankkeen alkujuuret ovat jo päättyneessä Living with Cultural Heritage- hankkeessa. Rauman kaupungin vetämässä Interreg Central Baltic  -ohjelman rahoittamassa hankkeessa partnereina olivat Kuldiga ja Aizpute Latviassa sekä Visby Ruotsissa. Liviheri-hankkeessa kehitettiin Toolkit for Co-Creation of Cultural Heritage Databank menetelmää, mutta testaamaan sitä ei oikeastaan kunnolla päästy. Tässä hankkeessa laitetaan kädet multaan ja testataan tätä meneteltää kahdessa kohteessa. 

Myöhemmin on luvassa vielä tarkemmat esittelyt sekä Uudenkaupungin ruutukaava-alueesta että Vanhan Rauman alueesta. Molemmista löytyy toki lisätietoa jo valmiiksi esimerkiksi Rauman kaupungin ja Uudenkaupungin nettisivuilta.

Sekä Vanhan Rauman alue että Uudenkaupungin ruutukaava-alue ovat historiallisia puukaupunkialueita, jotka muodostavat nykyisin myös osan elävää kaupunkikeskustaa. Vanhan Rauman alueen rakennukset on suojeltu vuoden 1981 asemakaavassa. Uutta asemakaavaa työstetään parhaillaan. Vuonna 1991 Vanha Rauma nimettiin myös UNESCOn maailmanperintökohteeksi. Uudenkaupungin ruutukaava-alueella ovat kaupungin vanhimmat puutalot.

Elävä kulttuuriperintö ei asu museoissa tai arkistoissa, tässä hankkeessa sitä etsitään yhdessä näiden historiallisten asuinalueiden asukkaiden kanssa.

Kirjoittaja:
Hanna-Leena Salminen, museointendentti Rauman museo

hanna-leena.salminen@rauma.fi



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vanha Rauma, osa I: Historiaa

Knuutpuk – Nuuttipukkiperinne Raumalla

Vappuja!